Coloranti si conservanti

Semi

Membru
Înscris
9 Iul 2018
Mesaje
31
Aprecieri
2
Puncte
8
Offline
#1
Daca un aditiv a fost aprobat de toate tarile UE , acestuia i s-a acordat un numar E ce trebuie sa figureze pe ambalajul alimentului care il contine. Multe panici ale consumatorilor in legatura cu aditivi provin din neintelegerea felului in care actioneaza,dar faptul ca aditivii au aprobat UE ar trebui sa fie o garantie.

Conservanti:
Nitriti si nitrati (E249-252) se intalneste in mezeluri procesate: carnati,slanina,sunca ,peste afumat etc.
Acid benzoic si benzoati (E210-219) gasim in racitoare , bere , sosuri pentru salate.
Dioxid de sulf si sulfiti (E220-228) gasim in fructe uscate,cocos deshidratat , umpluturi de placinta pe baza de fructe ,sosuri aperitivi.
Antioxidanti:
Acid ascorbic/ascorbicati (E300-304) gasim in sucuri de fructe ,gemuri si dulceturi, fructe conservate.
BHA/BHT (E320-321) gasim in alimente la care trebuie sa se previna rancezirea grasimilor: chipsuri , biscuiti, placinte cu fructe etc.
Ce rol au aditivii?
Protejeaza alimentele de ciuperci si bacterii si prelungesc durata de depozitare.
Nitritii si dioxidul de sulf conserva si culoarea mezelurilor ,si a fructelor uscate.In cazuri rare, copusii sulfului , pot declansa unele reactii alergice ,ca astmul iar nitritii se pot transforma in notrozaminele potential cancerigene.
Acidul ascorbic previne innegrirea sucurilor de fructe si rancezirea alimentelor uleioase . El amelioreaza totodata calitatea fainei pentru copt.


Coloranti:
Tartazina (E102) Galben Quinolina (E104) Sunset Yellow (E110) Rosu sfecla (E162) Caramel (E150).
Unde se intalneste?
In multe alimente procesate cu deosebire dulciurile pentru copii si prdusele de cofetarie, limonade si alte racitoare , gemuri si margarine, biscuiti ,prajituri
Ce rol au?
Fac alimentele mai apetisante si satisfac asteptarile consumatorilor in privinta anumitor produse. Unii pot provoca reactii alergice la persoanele sensibile , ca de pilda crize de astm sau hiperactivitate , mai ales la copii.
 
Ultima editare de un moderator:

Sus Jos