Afectiuni tirodiene

Anime

Membru
Membru personal
Super Moderator
Înscris
8 Iul 2018
Mesaje
107
Reaction score
27
Puncte
28
Locație
Timisoara
Site web
bitarena.eu
Cele mai bune răspunsuri
3
Glanda tiroida,situata pe fata anterioara a gatului sub marul lui Adam ,produce hormoni ce contin iod,care controleaza rata metabolica a organismului.
Viteza cu care alimentele si oxigenul sunt arse pentru a produce energia,necesara in crestere , in sport sau in conditii de stres . Iodul este necesar in dieta pentru functionarea normala a tiroidei.
Deficitul de iod este una dintre cele mai frecvente probleme nutritionale ale lumii si produce o boala numita gusa endemica.
Termenul de gusa este folosit pentru a descrie marirea glandei tiroide asociata cu boala.
Deficitul de iod este totusi rar in lumea dezvoltata ;de obicei apare in regiunile unde raportul dietar redus se datoreaza deficitului de iod din sol si apa.
In astfel de zone , trebuie crescut aportul de iod din dieta.Cele mai bogate surse sunt pestii de apa sarata si algele.Ouale, iaurtul , laptele , branza tare ,si sarea iodata sunt surse utile.

Alimente de consumat cu masura :
Unele alimente , ca varza cruda , guliile alunele si mustarul , pot bloca actiunea iodului in fabricarea hormonului tiroidieni.
Sunt numite gusogene , dar numai in cazul aportului excesiv au acest efect.Ele precipita formarea gusei doar daca aportul de iod este scazut .Vegetarienii prezinta acest risc.
In tarile dezvoltate , gusa este de obicei rezultatul unei maladii autoimune, care impiedica activitatea tiroidei.

Consumati din abundenta:

Alimente bogate in vitamina B , ca pestele , cereale integrale , pastaile si semintele , pentru a compensa pierderea pondelara consecutiva hipertiroidismului.

Reduceti consumul de:

Varza cruda , gulii , alune , si mustar, ce pot interfera metabolismul iodului .
Fumatul , alcoolul si cofeina daca aveti hipertiroidism.

TIROIDA HIPOACTIVA

Hipotiroidismul , termenul folosit pentru a descrie o glanda hipoactiva incetineste metabolismul. Boala se dezvolta incet ; in afara de gusa , simptomele timpurii includ oboseala , crestere in greutate , constipatie si uscarea pielii si a parului.